Pevnost Königstein

Pevnost Königstein

Pevnost Königstein můžete bez problémů navštívit i vy, protože se nachází pouhých 15 kilometrů od českých hranic. Jedná se o velmi oblíbené místo pro turisty v oblasti Saska…

 

Výlet na celý den

Pevnost je skutečně ohromná a na výlet si již ten den nic jiného neplánujte, protože si ani nestačíte vše prohlédnout. Zaparkovat lze přímo u stavby a k přemisťování po pevnosti slouží také dva výtahy. Pevnost Königstein můžete bez problémů navštívit i vy, protože se nachází pouhých 15 kilometrů od českých hranic. Jedná se o velmi oblíbené místo pro turisty v oblasti Saska. Pevnost je skutečně ohromná a na výlet si již ten den nic jiného neplánujte, protože si ani nestačíte vše prohlédnout. Zaparkovat lze přímo u stavby a k přemisťování po pevnosti slouží také dva výtahy.

Horskou pevnost Königstein najdete nad stejně pojmenovanou obcí u řeky Labe. K prvnímu zpřístupnění objektu pro veřejnost došlo roku 1955. Celý objekt zaujímá plochu o výměře 9,5 ha, což není vůbec málo. Ze skalní plošiny v nadmořské výšce 247 m se můžete zakoukat do cca padesáti rozličných staveb a stavbiček. Z pevnosti se vám samozřejmě naskytne spoustu krásných výhledů do údolí řeky Labe, na Saské Švýcarsko i na východní část oblasti Krušné hory. Připravena je trasa okolo hradeb v délce cca 2 km. Pískovcové hradby měří na výšku až 42 metrů.

Pevnost Koenigstein nad LabemNa co se můžete během prohlídky podívat? Především vám pevnost Königstein odhalí nejstarší dochovaná německá kasárna z let 1589-1590. Nechybí hradní kaple, hladomorna, první posádkový kostel v Sasku z roku 1676, nejhlubší studna v Sasku (hloubka 152,5 m). Ve válečných letech se tady usidlovali kurfiřti a vévodové, nemuseli se zde obávat o svoje bezpečí. Pevnost v minulosti sloužila i jako lovecký zámek, letohrádek a státní vězení.

Průvodcovské materiály a plánky mají i v češtině, což je určitě potěšující informace. Současná prohlídka zahrnuje hradby, Hrad Jana Jiřího, Červený most, Roh s věží, sklad dělostřelectva, hladomornu, Klenotnici, posádkový kostel, Novou zbrojnici, Kasárna, Studniční dům, strážní věže, a Friedrichsburg. Rovněž zavítíte na plošinu dubu blesků, kde prý není bouře, aby sem neuhodil blesk. Nebude chybět prozkoumání strážních věží a skladiště proviantu v Magdalenině hradu. Těšit se můžete na ukázky historie státního vězení a staveb, malby z oblasti Saské Švýcarsko, historické podrobnosti o obřích sudech na víno, o získávání vody na pevnosti, historii saských zbrojnic nebo na „Línou Magdu“ – obrovské dělo.

Více informací o pevnosti Königstein

https://www.koenigstein.cz
https://www.festung-koenigstein.de

Další zajímavosti v okolí

Napsat komentář